Neem falen niet persoonlijk

Deze week heb ik een gastschrijfster. Anurag ten Klooster. In mijn boek (lancering medio mei a.s.) wat in de maak is, combineer ik een heel praktisch ondernemersverhaal en praktische tips met verhalen rondom emoties (belemmerende gedachten) die ook ontstaan tijdens het ondernemen. Het verhaal van Anurag hoort daar eigenlijk ook bij. Het gaat over falen. Het is een hart onder de riem, een stimulans om door te gaan. Ben benieuwd wat je er voor jezelf uithaalt …

“Faal en ga door
Je ben ondernemer geworden omdat je graag doet waar je goed in bent en het op je eigen manier wilt doen.
Je bent je eigen baas en kan je eigen tijd indelen. Je maakt je eigen keuzes. En je hebt waarschijnlijk een heleboel ideeën. Hoe komt het dat je je gewenste resultaat niet bereikt?
Veel ondernemers komen niet zover dat ze hun prachtige ideeën tot actie en resultaat weten om te zetten.
Een ander deel van de ondernemers is bezig één idee uit te werken maar brengt het pas laat of niet de markt op, vanuit het gevoel dat het nog niet goed genoeg is.

Je bedrijf staat heel dicht bij jou.
Je bedrijf ben jij. Mensen kiezen voor jou. En andere mensen kiezen niet voor jou.
Vanuit je bedrijf probeer je dingen uit. Breng je nieuwe diensten of producten op de markt. Sommige diensten of producten weet je direct te verkopen, en dit geeft je zelfvertrouwen. Andere lijken maar niet aan te slaan. Dit hoort bij ondernemen. Het is proberen, doorzetten en aanpassen, net zo lang tot iets wel een succes wordt.

Neem je falen niet persoonlijk
Als je met je bedrijf een foute keuze maakt of niet uit de verf komt, kan dat voelen als persoonlijk falen. Ik merk dat mensen er alles aan doen om te voorkomen dat ze falen. Omdat falen als een regelrecht gevaar voor jezelf voelt.
In het ondernemen mag je ‘falen’, neem dit ‘falen’ echter niet te persoonlijk. De meest succesvolle ondernemers zijn door mindere tijden heen gegaan.

Als je niet wilt falen blijf je lekker veilig waar je bent. Je ontwikkelt je als persoon of in je werk niet verder. De angst voor falen lijkt wat dat betreft op de angst die we hebben voor succes. Je weet nu wat je hebt, maar je weet niet wat je straks hebt.
Laten we eens kijken naar wat er nu werkelijk gebeurt als je faalt.
Falen voelt heel ongemakkelijk. Ons organisme is geprogrammeerd om naar gemak te zoeken en ongemak ten koste van alles te vermijden. We associeren ongemak dat veroorzaakt wordt door het gevoel dat we gefaald hebben, met gevaar. Met iets waar we vanaf moeten.
Het liefst lopen we van het gevoel wat falen oproept weg, omdat het onveilig en gevaarlijk aanvoelt. En geven we anderen of onszelf de schuld van dit falen.

Omarm je gevoelens
Hoe zou het zijn als je iets langer bij de gevoelens blijft die het falen oproept? Even de gevoelens oproept in plaats van ze weg te duwen? Het helpt om tegen jezelf te zeggen: “ik heb niet verkeerd gedaan, ik ben een goed mens.” “Ik kan het gevoel toelaten en er even bij blijven.”
Wanneer je ruimte geeft aan de gevoelens die met het falen gepaard gaan, dan kan je verder. Je komt er dan misschien ook achter dat je falen jou oorspronkelijke gevoel dat ‘je niet oké bent’ raakt. En dat gevoel voelt afschuwelijk.
Er is niets mis met je. Ook al faal je. Je bent oké. Geef het gevoel maar even de ruimte door er even tegenaan te leunen, er voor open te staan. Dat hoeft maar een paar minuten, of iets langer. Keer je er niet van af.

Wees je bewust wat je tegen jezelf zegt als je faalt. Besef dat dit een verhaal is die je zelf maakt. Geloof dit verhaal niet, het zijn maar gedachten. Sta jezelf toe te voelen wat je voelt en zeg tegen jezelf: “Dit doet echt pijn, maar dat betekent niet dat ik iets verkeerd heb gedaan. Ik ben oké.”
Gaat het falen over wat je een ander hebt aangedaan? Ook dan is het goed om te voelen wat dit met je doet. Hoe voelt het om er een puinhoop van gemaakt te hebben, iemand te beschadigen, een fout naar de ander te hebben gemaakt? Vergeef jezelf voor wat je hebt gedaan. Je bent nog steeds een mens dat in wezen goed is. Besef ook dat je nu andere keuzes kunt maken. Wordt vrienden met al je gevoelens in plaats van ze te vermijden.
Als de dingen niet gaan zoals je wilt, probeer dan niet jezelf of anderen de schuld te geven. Maar voel je kwetsbaarheid, voel de pijn. Houd jezelf even vast. Wees zacht en vriendelijk voor jezelf. Als je jezelf leert vasthouden zal je steeds beter om kunnen gaan met falen. Het zal je steeds minder omver krijgen. Je zal in plaats van je oude patronen te herhalen, de moed hebben het onbekende te verkennen. En weer dapper verder te stappen in je ondernemerschap.

Heb moed
Volg je hart, neem je eigen stappen, elke stap is er een. Houd je doel vast, volhard in wat jij aan deze wereld vanuit je ondernemerschap wilt bijdragen. Het is waardevol wat jij hebt te brengen.” ~ Anurag ten Klooster van Miraconsult

Om te kijken in welke ondernemersstand jij staat werk ik op dit moment hard aan een ondernemerstestje. De resultaten van het testje geven je inzicht in jouzelf als ondernemer en de uitdagingen die je hebt te nemen. Wat je al niet allemaal moet optuigen wanneer je een boek gaat schijven :-).
O ja, het geldt nog steeds, mocht je naar aanleiding van dit artikel een voorinschrijving doen voor mijn boek, dan maak je kans om het boek gratis te ontvangen, inclusief een marketingkalender. Uit alle inzenders verloot ik namelijk een paar boeken: Geef je bedrijf een KICKSTART. Klanten vinden en binden in de eerste vijf jaar van je onderneming.

Succesvolle groeten,
Jolanda

 

>
Scroll naar boven